Φροντίδα Κοσμημάτων

Στη JOL όλα τα κοσμήματα είναι χειροποίητα από υλικά υψηλής ποιότητας. Δεν περιέχουν νίκελ και μόλυβδο που προκαλούν αλλεργίες. Με το πέρασμα του χρόνου και τη συχνή χρήση, τα κοσμήματα είναι πιθανό να αποκτήσουν γρατζουνιές και χτυπήματα. Αυτό συμβαίνει σε όλα τα πολύτιμα μέταλλα. Τα κοσμήματα με ματ φινίρισμα, με τη συχνή χρήση αποκτούν μια πιο λαμπερή όψη ενώ αυτά με έντονη γυαλάδα χάνουν σταδιακά την λάμψη τους.

Ακολουθώντας κάποιες συμβουλές που προτείνουμε για τα κοσμήματά σας, μπορείτε να τα διατηρήσετε για περισσότερο καιρό λαμπερά και στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

 1. Προστατέψετε τα κοσμήματα από τα αιχμηρά χτυπήματα, τις σκληρές χημικές ουσίες(απορρυπαντικά, αρώματα, καλλυντικά, λακ και βαφές μαλλιών), το φως του ήλιου και τις ακραίες θερμοκρασίες.
  Το χλώριο επίσης και οι σχετικές χημικές ουσίες μπορούν σοβαρά να αποχρωματίσουν και να βλάψουν το κόσμημα.2. Φορέστε το κόσμημα αφού έχετε χρησιμοποιήσει τα καλλυντικά, τη λακ μαλλιών ή τα αρώματα για να αποφύγετε την επαφή με τις χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν ζημιά.
 2. Αφαιρέστε τα κοσμήματα σας κατά την εκτέλεση των οικιακών εργασιών που μπορεί να έρθουν σε επαφή με χημικές ουσίες ή να αποφύγετε την  πιθανότητα χτυπήματος με κάποιο αιχμηρό αντικείμενο όπου θα γρατσουνίσει το κόσμημα ή την πέτρα του.
 3. Αποθηκεύστε το κόσμημα χωριστά (σε κουτάκια διαφορετικά). Έτσι δεν θα υπάρχει περίπτωση να  γρατσουνιστεί με άλλο κόσμημα.
 4. Για να ξεμπερδέψουμε αλυσίδες που έχουν μπερδευτεί μεταξύ τους χρησιμοποιούμε λίγη πούδρα.

Θυμάμαι: Τα κοσμήματα τα φοράμε τελευταία και τα βγάζουμε πρώτα!

Καθαρισμός

Μια άλλη αρχή εξίσου σημαντική που θα μπορούσαμε να εντάξουμε στην φροντίδα των κοσμημάτων(ασημένια και χρυσά, αλυσίδες και μέταλλο) είναι η καθαριότητα.
Ο άργυρος σαν μέταλλο δεν οξειδώνεται, αλλά είναι γνωστός για την τάση του να θαμπώνει, αν εκτεθεί για πολύ καιρό στον αέρα. Αυτό συμβαίνει λόγω του υδροθείου της ατμόσφαιρας που προσβάλλει την επιφάνεια του, με συνέπεια να καλύπτεται από ένα λεπτό στρώμα μαύρου χρώματος. Γι’ αυτό, απαιτεί περιστασιακό καθάρισμα.
Η περιποίηση του ασημένιου κοσμήματος γίνεται εύκολα με τους εξής τρόπους:

 1. Πλύσιμο σε ζεστό νερό με λίγο υγρό σαπούνι ή μαγειρική σόδα.
 2. Καλό στέγνωμα και σκούπισμα με μαλακό βαμβακερό ύφασμα.
 3. Αν χρειαστεί, τρίψτε ελαφρά με μία μαλακή οδοντόβουρτσα.
 4. Χημικά προϊόντα καθαρισμού για κοσμήματα που πωλούνται ευρέως, απαιτούν σωστή χρήση, αλλιώς είναι πολύ πιθανό να βλάψουν το πολύτιμο αντικείμενο σας.

Επίσης, σε σπάνιες περιπτώσεις συμβαίνει κάποιοι άνθρωποι να αντιδρούν στο ασήμι και να το αμαυρώνουν. Σύμφωνα με χημικούς, αυτό οφείλεται σε πιθανή δίαιτα ή λήψη ορισμένου φαρμάκου. Σε μία τέτοια περίπτωση πρέπει να προτιμήσετε κοσμήματα από λευκόχρυσο ή πλατίνα.

ΣΜΑΛΤΑ

Τα κοσμήματα που έχουν διακοσμηθεί χρωματικά με σμάλτο είναι εξαιρετικά ευαίσθητα και απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή!
Αποφύγετε την επαφή του κοσμήματος με αιχμηρές και σκληρές επιφάνειες (όπως γυαλί, μέταλλο, κ.α) που μπορούν να προκαλέσουν μικροεκδορές και ραγίσματα στο σμάλτο.
Πολύωρη έκθεση σε άμεσο ηλιακό φως είναι πιθανό να αλλοιώσει το χρώμα του σμάλτου.
Καλλυντικά, χημικά και προϊόντα με βάση την αλκοόλη καταστρέφουν τα σμάλτα.
Φυλάξτε κάθε κόσμημα στη συσκευασία που το συνόδευε (κουτί ή πουγγί), σε χωριστή θέση από τα υπόλοιπα.

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΣ

Στα κοσμήματα με πέτρες ισχύουν οι ίδιες συμβουλές που προτείνουμε για τα σμάλτα. Σας συμβουλεύουμε να δώσετε ιδιαίτερη σημασία και στα εξής:

 1. Οι πέτρες καθαρίζονται με ένα μαλακό βαμβακερό ύφασμα ώστε να διωχθούν υπολείμματα λίπους και σκόνης που πιθανόν να βρίσκονται στην επιφάνεια τους.
 2. Σε πορώδεις και οργανικές πέτρες (όπως κοράλια, τυρκουάζ και μαργαριτάρια), ο καθαρισμός του κοσμήματος γίνεται μόνο με νερό. Το σαπούνι μπορεί να ξεθωριάσει το χρώμα και να ελλατώσει τη λάμψη των πετρών.
 3. Για τη φύλαξη των μαργαριταριών σας αποφύγετε τα πλαστικά σακουλάκια που κλείνουν ερμητικά και εμποδίζουν την αναπνοή τους. Προτιμήστε τη συσκευασία (κουτί ή πουγγί) που το συνόδευε όταν αγοράστηκε.

Φύλαξη

 1. Τα κοσμήματα γδέρνονται όταν έρχονται σε επαφή με άλλα κοσμήματα. Συνιστούμε να αποθηκεύονται ξεχωριστά στη συσκευασία που σας δόθηκε κατά την αγορά.
 2. Οι αλυσίδες πρέπει να αποθηκεύονται επίπεδες ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία κόμπων.
 3. Συνίσταται να μην τοποθετείτε περισσότερα κοσμήματα μαζί χωρίς προστασία.